Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane z organizacją imprez gastronomicznych od zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. Absolwent będzie miał świadomość w jaki sposób żywienie wpływa na zdrowie i samopoczucie w myśl zasady „Dobre zdrowie receptą na sukces!” Podczas nauki na tym kierunku uczniowie poznają też programy komputerowe, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
Perspektywy zatrudnienia:
Cykl kształcenia: