Kursy kwalifikacyjne (technik żywienia i usług gastronomicznych 1 rok)

Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i bardzo atrakcyjny zawód  stworzony  dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów.  Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane z organizacją imprez gastronomicznych od  zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność  planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania  jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. Absolwent będzie miał świadomość w jaki sposób żywienie wpływa na zdrowie i samopoczucie w myśl zasady „Dobre zdrowie receptą na sukces!” Podczas nauki na tym kierunku uczniowie poznają też programy komputerowe, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.

Perspektywy zatrudnienia:

  • jako kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty a także  na promach,  statkach i innych środkach transportu
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki
  • w firmie cateringowej
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie szeroko pojętej gastronomii i obsługi konsumenta.

Cykl kształcenia:

  • 1 rok


Zapisz się on-line! »
wsd
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 - Twoja Szkoła